Enneagramtest

De 9 Enneagramtypes

Waarom mensen doen wat ze doen, denken wat ze denken, of voelen wat ze voelen heeft een beweegreden. Die beweegredenen die mensen kunnen hebben zijn in 9 categorieën te verdelen, ofwel in 9 Enneagramtypes. Gedrag is niet feitelijk in te delen op basis van een Enneagramtype. Ieder mens, ieder type, kan elk gedrag vertonen. De beweegredenen van dat gedrag, díe zijn in te delen in Enneagramtypes.

Je Enneagramtype gaat over ‘je ego’

Omdat het Enneagram eigenlijk niet over gedrag gaat, maar over beweegredenen, is het best lastig om met een test te komen tot je Enneagramtype. Soms weet je immers van jezelf niet eens waarom je doet wat je doet. Die beweegredenen zorgen er overigens wel voor dat je vaak overeenkomsten ziet in gedrag, gedachtes of emoties bij dezelfde types. Aangezien je een beweegreden op zich niet kunt zien, moeten we het dus doen met wat we wel waarnemen bij het bepalen van een type.

Hoe je de Enneagramtest invult

De Enneagramtest is zorgvuldig samengesteld op basis van kenmerken van het ego. Het ego is eigenlijk een soort gevechtslaag. Je ego wil telkens weer hetzelfde voor elkaar krijgen. Ik denk dat je ego ergens tussen je 15e en 35e levensjaar het meest helder tot uitdrukking komt in wat je denkt, voelt, waarneemt, doet. Daarna word je ego milder en jijzelf wijzer en weet je ‘dat je nog meer bent’ dan een ego. Dus ben je ouder en je twijfelt over vragen, stel je dan voor wat voorheen je antwoord zou zijn. (Hoe het zit met de rest van je identiteit – het mooiste stuk – daar kom ik nog een keer op terug!)

Een gedegen test kost even tijd, dus reken op ongeveer 20 minuten. Veel plezier met het invullen van de Enneagramtest!Zoals ik al zei blijft de uitkomst van een Enneagramtest op basis van woorden een indicatie. Wil je zekerheid over je Enneagramtype of uitleg over je hele identiteitsysteem, volg dan het programma Inzicht in je Identiteitsysteem.

Lees meer over wat je kunt met die wijsheid voor jouw Professionele Koers.