Inzicht in identiteit

Je professionele koers bepalen, begint bij jezelf goed kennen. Weten wat je goed kan, waar je lekker gaat en wat je uiteindelijk wilt bereiken in je leven. Wanneer je jouw identiteitsysteem in beeld hebt, dan weet je precies hoe je persoonlijkheid in elkaar zit en als je dat weet kun je daarop je leven lang koersen. Dat verandert namelijk niet.

Je persoonlijkheid wordt voor een deel bepaald door je omgeving, door je opvoeding en de ervaring die je opdoet. Lang niet alles heeft invloed op hoe jij je vormt. Dat komt omdat we allemaal ‘andere hardware’ hebben. We zijn daarom niet allemaal voor dezelfde dingen gevoelig.

Je identiteit vormt zich als een soort systeem. Het ontstaat omdat je bepaalde aangeboren beweegredenen hebt. Ieder mens kan elk gedrag vertonen, maar door die beweegredenen ontstaat een voorkeursgedrag.

Je WAT, je talent en je kracht

Je identiteitsysteem bestaat uit 3 lagen, 3 schillen. Heel kort door de bocht kun je die jouw Wat, Hoe en Waarom noemen. De buitenste laag ‘je Wat’ gaat over je talent en je kracht. De dingen waar je als eerste oog voor hebt. Je hebt er je hele leven op geoefend en je zorgt steeds dat dat weer voor elkaar is. Daarmee bedoel ik niet alleen letterlijk wat je goed kan. Ik bedoel daarmee dat je in je persoonlijkheid een voorkeursgedrag hebt. Het wordt veroorzaakt door een bepaalde beweegreden en dat maakt dat je bepaalde zaken steeds op eenzelfde manier aanpakt, dat je vaak dezelfde soort keuzes maakt en dat je zelfs vaak bepaalde dingen denkt of juist niet denkt. Die laag kun je voor het gemak ook wel je ego noemen. Dat ego vindt niet alles zomaar goed, die heeft een bepaalde eer hoog te houden. Je ego werkt je daarom ook wel eens flink tegen. Maar… het heeft er wel voor gezorgd dat je nu staat waar je staat. Een heel belangrijk onderdeel van je identiteitsysteem dus.

Je HOE, je intrinsieke motivatie

De laag die daarbinnen zit representeert je intrinsieke motivatie. Eigenlijk is dat de meest gave laag van je identiteitsysteem. Die zoekt altijd naar dat wat je met het meeste plezier doet. Wanneer je werkzaamheden doet die zich daarin bevinden ga je niet alleen heerlijk in een flow, je helpt er ook anderen echt mee verder. Je ego heeft er namelijk niks in te brengen. Het is daarom ook wel de laag van ‘je verschil’, je onderscheidend vermogen. Voor een ondernemer klinkt dat als muziek in de oren, maar het is voor iedereen fijn om je onderscheidend vermogen te kennen.

Intrinsieke motivatie
Intrinsieke motivatie

Je WAAROM, je missie

Dan hebben we nog de binnenste cirkel, de kern, of ook de essentie genoemd. Je WAAROM geeft aan wat ‘jouw missie’ is, waarom jij op aarde bent, je purpose om het maar eens populair te zeggen. Het geeft aan bij welk eindresultaat jij inwendig het meest kickt, een positieve emotie. Je hebt daar minder stuur in handen, maar het is toch mooi als jij weet waarom je doet wat je doet.

Lees ook: Je brein als metafoor